Navigatie

Welk dekbed het beste bij jou past, is zeer persoonlijk. Bij IJtsma vind je een uitgebreid assortiment dekbedden: synthetisch, dons of wol. Elk materiaal heeft zijn eigen slaapeigenschappen. Tegenwoordig zie je veel 4 seizoen dekbedden. Deze dekbedden bestaan uit twee delen. Een herfst en lente deel. Als je deze op elkaar bevestigd doormiddel van (druk)knopen, maak je er het winterdekbed van.

Synthetisch
Synthetische dekbedden zijn meestal gevuld met gekroesde synthetische vezels. Voordelen van synthetische dekbedden zijn dat ze antiallergisch zijn, ze zijn licht en gemakkelijk te wassen. De synthetische dekbedden zijn licht, maar niet minder warm. Dit is afhankelijk van het type materiaal en de hoeveelheid vezel die in het dekbed zit. De vezels zitten vaak opgesloten in hun eigen kamer, waardoor ze niet verschuiven. Ook de prijs van synthetische dekbedden zijn aangenaam.

Dons
Een donzen dekbed is zelden een dekbed van 100% dons. Het komt vaak voor dat de vulling een combinatie is van dons en veren. Een donzen dekbed is van alle natuurlijke materialen de lichtste, ze zijn zeer goed isolerend en warmte regulerend. Als je het dekbed goed onderhoud, gaan ze lang mee. Ook zijn de donzen dekbedden goed drapeerbaar, ze vallen mooi over jou en je bed heen.

Wol
Een wollen dekbed is licht, zacht en voelt ‘’vol’’ aan. Een wollen dekbed is minder licht en soepel dan een donzen dekbed. De kwaliteit van het wol, wordt grotendeels bepaald door de leefomgeving van het schaap. Hoe ruiger het klimaat, hoe hoger de kwaliteit van het wol. Zo zorgt het Texelse schaap voor uitstekende wollen dekbedden. Wol is isolerend en absorbeert vocht. Wol is ideaal voor mensen die veel transpireren. Wol houdt namelijk warmte vast, maar ventileert tegelijk. Wol is van nature zelfreinigend, bacterie werend en vuilafstotend.