Navigatie

Onderhoudsadvies Hout

Hout zorgt voor warmte in je interieur. Er zijn veel verschillende soorten hout, met ieder hun eigen eigenschappen. Hout is een natuurproduct en daarom is ieder stuk hout uniek van structuur, nerf en kleur. 

Hout kan gaan krimpen en uitzetten, dit noemen we ook wel werken. Dit komt door een verkeerde luchtvochtigheidsgraad in de ruimte. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat hout gaat uitzetten. Is de lucht te droog, dan kan het hout juist gaan scheuren (krimpen). Dit is een eigenschap van hout en is geen klacht die verholpen kan worden. Je kunt het werken van hout wel verkleinen, door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Een goede luchtvochtigheid zit tussen de 50% en 60%.

De hout soorten die je op dit moment veel tegen komt zijn mango, acacia, eiken, teak en lamulux. 

Mango

Tegenwoordig wordt er veel mango hout gebruikt voor het maken van meubels. Maar waarom wordt dit veel gebruikt?

Herkomst
Mango hout is een sterke houtsoort, maar ook duurzaam. In een tropisch klimaat met vochtige, hete zomers en vorstvrije winters groeit de mangoboom het best. Op kort termijn kan de boom tot liefst 40 meter hoog groeien en de stam wel zo’n 3 à 4 meter dik. De fruitproductie is in de eerste periode goed, maar naarmate de boom ouder wordt, zwakt dit af. Economisch gezien wordt de boom minder waard en de beste oplossing voor de mangoboer is dan om de boom te kappen en een nieuwe boom te planten. Hierdoor is de mangoboom duurzaam te noemen. Nadat de boom in zijn eerste leven voedsel heeft geproduceerd, dient de boom nu als meubel.

Uitstraling
Mango hout heeft van nature een warme uitstraling. In het hout kunnen kleurafwijkingen voor komen, dit hoort bij het type hout. Het kan voorkomen dat er een gele gloed over het hout zit, ook dit hoort bij het type hout. Hierdoor wordt ieder meubel uniek!

Onderhoud
Het onderhoud van mango hout hangt af van de behandeling die het hout reeds heeft gehad.

Mat gelaktWood Matt Polish
ZijdeglanslakWood Elite Polish
GeoliedWood Greenfix
WasolieWood Waxoil
OnbehandeldTeakfix
 
 

Acacia

Ook Acacia hout wordt steeds meer gebruikt voor het maken van meubels.

Herkomst
Acacia hout is een duurzame loofhoutsoort. De acacia boom groeit voornamelijk in Europa. Het grote verschil met tropisch hardhout is dan ook dat er geen regenwoud voor gekapt dient te worden. Maar ook dat de bomen niet van de andere kant van de wereld hoeven te komen, wat zorgt voor een duurzamer proces.

Uitstraling
De meubels die gemaakt zijn van acacia hout hebben een uniek en karakteristiek uiterlijk. Geen enkel stuk hout is gelijk, dit zorgt voor verschillende vormen, structuur en kleur in het hout. De fijne nerf, vlamtekening en de wisselende kleurschakelingen geven meubels een warme uitstraling.

Onderhoud
Het onderhoud van acacia hout hangt af van de behandeling die het hout reeds heeft gehad.

Mat gelaktWood Matt Polish
ZijdeglanslakWood Elite Polish
GeoliedWood Greenfix
WasolieWood Waxoil
OnbehandeldTeakfix
 
 

Eiken

Van eikenhout wordt al jarenlang meubels gemaakt en is nog steeds niet weg te denken uit de meubelbranche. Eiken hout wordt gebruikt voor het vervaardigen van kasten, tafels, ledikanten maar ook stoelpoten worden gemaakt van eiken hout.

Herkomst
Eiken hout wat wordt gebruikt voor de meubels van IJtsma is met name afkomstig uit Europa. Europees eiken is hard en sterk. Dit zorgt ervoor dat je meubels van eikenhout een duurzaam product zijn, omdat het hout tegen een stootje kan en daardoor een lange levensduur heeft.

Uitstraling
Eiken heeft een natuurlijke uitstraling. Het hout is makkelijk te kleuren, waardoor dit in veel kleuren leverbaar is. In eiken hout kunnen noesten, kleur- en structuurverschillen zitten. Dit zorgt voor een authentiek karakter.

Onderhoud
Het onderhoud van eiken hout hangt af van de behandeling die het hout reeds heeft gehad.

Mat gelaktWood Matt Polish
ZijdeglanslakWood Elite Polish
GeoliedWood Greenfix
WasolieWood Waxoil
OnbehandeldTeakfix

Teak

Teak wordt gebruikt voor zowel binnen- als buitenmeubelen. Teak is van nature een vettige houtsoort, waardoor het hout wat zachter aanvoelt. Toch is teakhout een zeer sterke houtsoort, waar je een leven lang plezier aan kunt hebben.

Herkomst
Teakhout is een Aziatisch hardhout en groeit in een tropisch klimaat. De luchtvochtigheid is in het tropische klimaat vaak hoog. Als het hout in Nederland is aangekomen, kunnen er krimpscheurtjes en barstjes ontstaan door het verschil in luchtvochtigheid. Teak is zeer hard en daarom geschikt voor intensief woongebruik.

Uitstraling
Teak heeft een natuurlijke uitstraling met een grove nerf en relatief veel noestvorming. Dit geeft het hout een authentieke uitstraling.

Onderhoud
Het onderhoud van teak hout hangt af van de behandeling die het hout reeds heeft gehad.

Mat gelaktWood Matt Polish
ZijdeglanslakWood Elite Polish
GeoliedWood Greenfix
WasolieWood Waxoil
OnbehandeldTeakfix

 

Lamulux

Lamulux producten worden gemaakt van meubelpanelen afgewerkt met een harde kunststof. Lamulux is sterk en heeft een hoge kras-, kleur-, slijt- en stootvastheid.  

Lamulux is verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren. Ga je voor een houten motief, dan is deze bijna niet meer te onderscheiden van massief houten meubels. Door de aangebrachte houttekening, kleur, diepte en structuur voelt en oogt het als echt hout!

Onderhoud
Het onderhouden van lamulux meubelen is erg gemakkelijk. Het is namelijk veel minder gevoelig dan hout. Het werkt niet en heeft verder geen intensief onderhoud nodig. Valt er wat op, dan hoef je dit alleen maar af te nemen met een vochtige doek.

We raden wel aan om onderzetters te gebruiken. Wilt u de meubels verplaatsen, schuif de meubels dan niet maar til het meubel met twee personen op. Het verschuiven van meubels kan schade veroorzaken aan het meubel zelf, maar ook aan je vloer.