Winkelmand

Onderhoud

Keukenkasten

De kunststofoppervlakken van kasten en fronten kunnen met de gangbare reinigingsmiddelen worden schoongemaakt. Wanneer u lauwwarm water en tevens een dopje allesreiniger of spiritus gebruikt gaat dit het snelst. De houten fronten en andere materialen van echt hout (bijv. krans- en lichtlijsten) kunt u het beste met lauwwarm water en een zeemleer reinigen. Bij hardnekkige gevallen, bijv. voor het verwijderen van vetresten, crème of viltstift en dergelijke is spiritus of terpentine, verdund met water (1:1) goed geschikt. Meubelpolish of boenwas voor reiniging van echthout wordt door ons niet aanbevolen ! Belangrijk is dat de transparante lak op echthouten materialen niet door het reinigingsmiddel beschadigd raakt of oplost. Gebruik in geen geval scherpe reinigingsmiddelen of schuurmiddelen ! Keukens zijn in principe onderhoudsvrij. U kunt de levensduur echter verlengen wanneer u intensief gebruikte onderdelen als scharnieren en ladegeleiders om de 2 jaar met een druppeltje olie smeert. Voor een perfecte loop van de laden en korven, is het noodzakelijk de geleiderails schoon te houden. Met name de in de rail gekomen vuildeeltjes (bijv. bij montage) onmiddellijk met een kwast verwijderen.

Gebruik van uw werkblad

1. Gebruik altijd onderzetters
De meeste moderne aanrechtbladen zijn bestand tegen warmte. De temperatuur van voorwerpen wordt echter dikwijls onderschat. Een pan die rechtstreeks van de hittebron komt kan bijvoorbeeld een temperatuur hebben van meer dan 350 ºC: hoog genoeg om elk blad aan te tasten. Bovendien koelen apparaten vaak minder snel af dan verwacht. Het is dan ook aan te bevelen altijd onderzetters te gebruiken wanneer u aan het aanrecht werkt, temeer daar brand- en schroeiplekken niet onder de garantie vallen. Wij bieden u degelijke onderzetters in een verscheidenheid aan materialen, vormen en merken.
   
2. Werk standaard met snijplanken
Hoe krasbestendig uw blad ook is, snijdt u liever niet rechtstreeks op het bladoppervlak. Om beschadigingen die zich niet meer laten wegwerken te voorkomen, kunt u beter met snijplanken werken, want krassen vallen niet onder de garantie. Wij hebben voor u een breed assortiment snijplanken.
   
3. Test speciale onderhoudsmiddelen vooraf
Om hardnekkige vlekken te verwijderen, beschadigingen weg te werken of uw blad meer glans te geven, zijn bij ons speciale onderhoudsmiddelen te verkrijgen. Welke vloeistof het meest geschikt is voor uw blad kan onze adviseur u vertellen. Test u in ieder geval elk speciaal middel vooraf op een onopvallende plaats op het blad. Breng de vloeistof daarbij niet rechtstreeks aan, maar met een doek, in verband met het risico van uitvloeiing. Werk ook altijd van buiten naar binnen om te voorkomen dat de plek groter wordt.
   


Onderhoud van uw Toplaminaat werkblad

Het Toplaminaat®-blad is nagenoeg onderhoudsvrij.

Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vuilaanhechting kunt u een spons met wat afwasmiddel gebruiken. Na het afnemen zult u het blad met een schone doek moeten nadrogen. Is het blad sterker vervuild, dan kunt u als volgt te werk gaan:

1. Vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn) kunt u behandelen met een huishouddoekje of zachte nylonborstel, gedrenkt in een sopje van afwasmiddel of groene zeep. Laat dit eventueel langere tijd intrekken en spoel de plek vervolgens na met water.

2. Ingetrokken plekken van inkt, verf, nicotine of viltstift en eventuele lijmresten of coderingsstempels kunt u verwijderen met wasbenzine of terpentine. Mocht het daarmee niet lukken, dan kunt u het nog proberen met thinner of aceton (altijd direct naspoelen met water).

3. Kalkvlekken (rond de spoelbak, bij de kraan) kunt u het best verwijderen met schoonmaakazijn.

LET OP: Laat ontkalkers, reinigers en/of andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen nooit te lang intrekken; ze kunnen het oppervlak van uw blad onherstelbaar aantasten. Gebruik om dezelfde reden nooit schuurmiddelen (Cif, staalwol of pannensponzen). Behandel daar ook geen aluminium of ABS/PP-lijsten mee; de schurende middelen kunnen krassen veroorzaken die niet meer weg te werken zijn.

 

Onderhoud van uw RVS spoelbak

De spoelbak is geproduceerd van hoogwaardig rvs (chroom-nikkelverhouding 18/10), waardoor roestvastheid gegarandeerd is. Voor het dagelijkse onderhoud heeft u niet meer nodig dan een spons en wat afwasmiddel. Om de glans van de spoelbak nog langer te behouden, kunt u de speciale rvs-reiniger van ons gebruiken. Dit onderhoudsmiddel is verkrijgbaar via onze webshop. U kunt de unit ook (min.) één keer per maand behandelen met Staalfix, Starpolish of Cif cream (verkrijgbaar in vrijwel iedere grote supermarkt).

Tips

1. Zuren of agressieve stoffen tasten het rvs aan, en veroorzaken vlekken, roestpuntjes of kleine gaatjes in de spoelbak. Voorbeelden zijn chloor, gootsteenontstoppingsmiddelen, zilverpoets, gebitsreiniger, HG reiniger, S39 en zoutzuur(oplossingen). Mocht er onverhoopt toch een agressieve stof in de spoelbak terecht zijn gekomen, dan doet u er goed aan die direct te verwijderen met de rvs-reiniger van Dekker Zevenhuizen, of met Staalfix, Starpolish of Cif cream. Het is aan te bevelen de behandeling een aantal keer te herhalen. Naderhand pas schoonmaken blijkt doorgaans zinloos; het rvs is op dat moment vaak al aangetast, waardoor de vlekken zullen blijven terugkeren.

2. Chloor of zoutzuur kunnen beter niet in de gootsteenkast worden bewaard; hun dampen kunnen op het rvs inwerken.

3. Een enkele keer komt het voor dat de spoelbak een soort roestaanslag vertoont. Die aanslag kan worden veroorzaakt door ijzerdeeltjes die uit het waterleidingcircuit in de bak komen, wat vooral na onderhoud aan de waterleiding of in nieuwbouwwijken nog weleens het geval wil zijn. Door de spoelbak snel en meerdere malen schoon te maken met een van bovenstaande middelen zal de roestaanslag verdwijnen en nieuwe aanslag worden voorkomen.

LET OP: Roestvrij staal kan van zichzelf niet roesten. Roestvorming wordt altijd veroorzaakt door invloeden van buitenaf !

 

Onderhouds middelen

Er zijn enorm veel verschillende onderhoudsmiddelen op de markt. Wij vinden het belangrijk dat u de juiste middelen gebruikt en daarbij ook oog houdt voor het milieu.Uit onze persoonlijke ervaring is gebleken dat de producten van Jemako hier perfect op aansluiten. Wij brengen u dan ook graag met onze distributeur Anja Tijsma in kontact zodat zij u kan adviseren. U kunt haar bereiken op tel. 0519-820211 / 06-12147388 of via mail: anja-tijsma@jemako-mail.com . Via onderstaand logo komt u op haar website !

Jemako webshop Anja Tijsma